En av de viktigaste förutsättningarna för ett gott resultat av kolningen är att veden är torr därför huggs den året innan. Veden består huvudsakligen av blandved såsom björk, gran och tall.
Grunden/milbotten
Grunden/milbotten läggs i en cirkel som därefter byggs på och sedan staplas veden till ett tändrör/kanal där man sedan tänder kolmilan i. För att få milan rak så den inte vrider sig och rasar använder vi en grov riktpåle i mitten som kallas kungen.
Det går åt ca 30 -35 kubik blandved beroende på hur stor milan är.
Milan inrest
Milan uppifrån
När kolmilan är uppbyggd så är det dags för risning med andra ord kläs kolmilan in i granris för att förhindra kolstybben att rasa in bland den staplade veden. Enkelt förklarat är om det sker, kolas
inte veden som den ska. Stybb är små kolrester från förra årets mila eller sand blandad med jord som används för att stoppa luften att komma in i milan då den kan börjar brinna vilket inte är syftet.
Risningen klar
Täcks med kolstybb
Kolmilan tänds på
Kolmilan igång
Släckningsarbete och utrivning